Veliki zbor u gostima na Buni

Pastoralni centar na Buni posvećen je blaženom Alojziju Stepincu. Svake godine uoči spomendana bl. Alojzija Stepinca (10. veljače) pastoralno osoblje župe Blagaj-Buna priređuje trodnevnicu u čast ovome blaženiku.

Na poziv župnika župe Blagaj-Buna, don Nikole Menala, rado smo se odazvali da pjesmom i molitvom uzveličamo treću večer trodnevnice. Svetu je misu predvodio i propovijedao naš župnik don Josip, a pod misom je pjevao naš veliki župni zbor, pod ravnanjem sestre Bibijane. Drago nam je da smo mogli zajedno s našim domaćinima slaviti Boga i ovoga nepokolebljivog svjedoka vjere. Iskreno zahvaljujemo don Nikoli i njegovim župljanima na pozivu i iskazanom gostoprimstvu. Inače u ovoj župi vrši svoj đakonski praktikum naš župljanin đakon Marin Skender.

 

Kratka povijest župe Presvetoga Trojstva Blagaj Buna 

Župu Blagaj osnovao je, dijeljenjem od mostarske i prenjske župe, 1891. godine biskup Paškal Buconjić. U tadašnji sastav župe ušlo je 20 sela i mjesta: Blagaj, Bivolje Brdo, Bišina, Bojište, Buna, Dračevice,Gnojnice, Gubavica, Hodbina, Kamena, Kočine, Kosor, Malo Polje, Nevesinje, Obalj, Obrnja, Rabina, Ulog, Vranjevići, Zaton i Žuberin. Neka od ovih mjesta ušla su kasnije u sastav svojih novoosnovanih župa, tj. nisu više pripadala župi Blagaj.

Župna crkva u Blagaju građena je od 1906. do 1908., a naslovnik crkve je Presveto Trojstvo. Župni stan je podignut 1911. Nakon posljednjega rata, 1992.-1995., prešlo se na gradnju novoga pastoralnog centra na Buni s novom crkvom, jer je župna crkva u Blagaju u ratu veoma oštećena, a i veliki broj katolika oko Blagaja se iselio. Buna je postala novi centar i time što se okolnim neseljima povećavala i naseljavala izbjegličkim stanovništvom iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405