18. studeni – Dan sjećanja na Vukovar

Gospodine daruj nam svoj mir

Gospodine daruj nam svoj mir

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.
Obljetnice su prigode da se prisjetimo na neke trenutke i događaje koji su se zbili u povijesti nekog vremena.

Prije dvadeset i pet godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.
Nezaboravimo da je JNA suočena sa svojom nemoći i brojnim žrtvama  angažirala oko 45.000 vojnika zasipajući Vukovar s više od 7000 granata dnevno.

Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo.

Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
Herojstvo i patnjeVukovara udarile su temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.

Uz sjećanje na Vukovar, za našu župu Potoci ovo je dan kada se sjećamo i svih poginulih iz naše župe u proteklom dvadesetom stoljeću.

Prvi svjetski rat broji oko 18 dosad utvrđenih žrtva, Drugi svjetski rat 276 žrtava (od kojih je većina poubijana nakon završetka Drugog svjetskog rata), Domovinski rat broji 106 žtava.

Večeras smo slavljenjem Svete mise i paljenjem svijeća ispred župne crkve molili ne samo za sve poginule i nestale, nego i da Gospodin očuva naša srca od mržnje jer samo tako će Dan sjećanja imati svoj smisao.

Sveti Augustin veli:“ Tko mrzi, njemu je tamnica njegovo srce“.

Ovdje možete pročitati imena svih poginulih i nestalih župljana u Drugom svjetskom ratu.

Ovdje možete pročitati imena svih poginulih i nestalih župljana u Domovinskom ratu.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405