Zborovanje u katedrali

katedralaMostarski biskup dr. Petar Čule, sudionik Drugoga vatikanskog sabora, napismeno je obrazložio i Tajništvu Sabora 1964. godine predao svoju misao i želju da Koncil Blaženu Djevicu Mariju proglasi Majkom Crkve. Taj je njegov prijedlog Tajništvo proslijedilo Teološkoj komisiji. Papa Pavao VI. na svršetku Trećega zasjedanja Koncila iste 1964. godine izrekao je ovu formulu: “Na slavu Blažene Djevice i na našu utjehu Presvetu Mariju proglašavamo Majkom Crkve, to jest čitava naroda kršćanskoga, i vjernika i pastira, koji je nazivaju preljubaznom majkom te odlučujemo da ovim predragim naslovom već od sada cio kršćanski puk još više pridaje čast Bogorodici i iznosi joj molbe.” Kada je isti biskup, 10 godina kasnije, nakon dugotrajna i mukotrpna puta, konačno isposlovao dopuštenje za podizanje mostarske stolnice, počeo ju je graditi s nakanom da je posveti Mariji Majci Crkve. To se i dogodilo 14. rujna 1980. kada je izrekao posvetnu molitvu i pomazao zidove katedrale pozvani predvoditelj misnoga slavlja kardinal Franjo Šeper, tada pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Od tada do danas, ovaj se čin posvete svečano slavi svake godine u mostarskoj stolnici a svetkovina Marije Majke Crkve slavi se sutradan po duhovskoj Pedesetnici.
Ovogodišnje slavlje predvodio je apostolski nuncij u Sarajevu, mons. Luigi Pezzuto, koji je i prethodnoga dana, na svetkovinu Duha Svetoga, pred Gospinom katedralom, predsjedao misno slavlje pod kojim je 618 srednjoškolaca iz sedam mostarskih župa u sakramentu potvrde primilo sedam Duhovih darova.
U koncelebraciji s nuncijem Pezzutom sudjelovao je domaći biskup Ratko te još 22 svećenika. Pjevao je katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem don Nike Luburića, misna su čitanja čitali mladi iz župe, a evanđelje navijestio đakon Ivan Bijakšić. Prije početka svete Mise na Gospinu trgu ispred Gospina kipa molila se krunica. Prije ulaska u crkvu pred kipom se zaustavila i ulazna svećenička procesija, a biskup je Ratko izmolio posvetnu molitvu Mariji Majci Crkve. Na početku misnoga slavlja nuncija Pezzuta pozdravio je biskup domaćin te svim vjernicima čestitao ovu radosnu Marijinu svetkovinu. Velik broj vjernika, među kojima su bili i pjevači članovi 16 velikih župnih zborova s područja hercegovačkih biskupija, ispunio je do posljednjega mjesta prostranu katedralu a mnogi su ostali i vani na Trgu te svi zajedno molitvom i pjesmom dali slavu Bogu i čast nebeskoj Majci. Nakon svete Mise, koja je završila papinskim blagoslovom i potpunim oprostom što su ga po ovlasti Apostolske Stolice podijelili nuncij Pezzuto i biskup Ratko, održao se koncert prispjelih zborova.
Na početku propovijedi nuncij je čestitao biskupu, svećenstvu i narodu što su odabrali Majku Crkve za nebesku zaštitnicu te naglasio da je Blažena Djevica Marija rodila Krista, Glavu (Ef 4,15-16), ali je rodila i cijelo Tijelo, koje je Crkva. Budući da se Crkva definira kao mistično Tijelo Kristovo kojoj je Krist Glava, ona nije rodila samo Glavu nego i cijelo Tijelo, naglasivši povezanost udova među sobom, ali i cijeloga Tijela s Glavom. I kao što je tijelo povezano s glavom, tako i svaki ud toga tijela mora biti u jedinstvu ne samo s glavom nego je u jedinstvu sa svim udovima. I ne možemo graditi neko svoje osobno kršćanstvo koje ima veze samo s Glavom a da ne gradimo jedinstvo Tijela – Crkvu kako je to sam Isus htio. Ovo naše euharistijsko-liturgijsko zajedništvo koje doživljavamo u crkvenom prostoru svetoga mjesta moramo prenijeti i živjeti u našim obiteljima, radnim mjestima, svim životnim aktivnostima. Neka nam u tome Blažena Djevica Marija, Majka Kristova, Majka vjernika, Majka Crkve bude moćna pomoćnica i zagovornica, zaključio je nuncij Pezzuto.zbor
Nakon misnoga slavlja održan je koncert velikih župnih zborova koji je organiziralo pastoralno osoblje župe katedrala na čelu sa župnikom mons. Lukom Pavlovićem. Program su vodili mladi, a nastupili su zborovi iz župa: Aladinići, Domanovići, Kruševo – veliki mješoviti zbor, Blagaj-Buna, Rotimlja, Mostar-katedrala, Ledinac, Kruševo – zbor mladih, Stolac, Prisoje, Mostar – Sv. Luka i Sv. Marko, Potoci, Dračevo, Studenci, Mostar – Sv. Matej i Jare. Pjevali su u slavu Bogu i čast nebeskoj Majci. Svi su sve slušali, pljeskom na početku i kraju pozdravili, u dopuštenu natjecateljskom duhu i žaru s glavnom mišlju u srcu: Dajmo slavu Bogu i čestitajmo našoj Majci! Svim članovima zborova, njihovim župnicima i voditeljima u ime biskupa čestitku i zahvalu izrekao je generalni vikar don Željko Majić, a njihovi su ih župnici na čelu sa župnikom domaćinom počastili prigodnom zakuskom koja je bila prigoda boljeg upoznavanja, zajedništva i izricanja želje da se ovakvi sretni susreti nastave.

KIUM


Potoci, 2013.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405