Očevi su svećenici doma obitelji

1. Razvijte intimnu, osobnu vezu s Isusom, dopuštajući mu da vam oprosti vašu prošlost, da razgovara s vama, da vas izliječi i vodi. Zatim, vjerujte Duhu Svetom u svemu. Vjerujte da će providjeti sve što trebate, uključujući financijsku pomoć.ocevi
2. Sredite svoje prioritete: prvo Isus, na drugom mjestu vaša žena, djeca na trećem, vaš posao na četvrtom, itd. Razvijte tjedni raspored, praveći mjesta za kvalitetno vrijeme s Gospodinom, vašom ženom, sva-kim djetetom i obitelji kao cjelinom. Najvažnije muževljevo vrijeme u bilo kojem danu su prvih pet minuta kad se vrati kući s posla i ljubav i pažnja koju pokazuje ženi i djeci u to vrijeme. Sjetite se da je vaše ljudsko očinstvo ukorijenjeno u božanskom očinstvu svemogućega Boga (usp. Ef 3,14-15; usp. KKC, 2214).
3. Shvatite da ste vi “svećenik” u kući. Vaša je primarna odgovornost nadgledati tv i njegov utjecaj, internet i njegov utjecaj, kao i knjige i časopise koji ulaze u vaš dom. Morate se čvrsto oduprijeti svim zlim utjecajima, stalno moleći Božju snagu i vodstvo da vodi vašu obitelj da živi čisto, sveto i nenasilno. Esto vir (Budite čovjek!). Otac ponajprije primjerom usađuje moralne krjeposti u svojem domu. Steknite naviku blagoslivljanja svoje djece – i sami i sa svojom ženom – prije nego što odu spavati noću ili prije nego što ujutro napuste kuću.
4. Budite upoznati s onim što vašu djecu o moralu uče u školi. Svi učitelji poučavaju “u vaše ime” budući da ste vi i vaša žena prvi edukatori vaše djece. Ako se u učionici poučavaju sporne stvari, morate imati čvrsti stav. Prvo mjesto učenja i prakticiranja kršćanskih vrijednosti jest u obiteljskom domu – vašem domu, kojeg vi nadgledate. Ovo je sjajna odgovornost dana vama (kao “glavi” vašeg kućanstva) i vašoj ženi (kao “srcu” vašeg kućanstva). Shvatite da vaše vodstvo treba biti oblikovano po vodstvu mudrog i razboritog kralja koji ljubi i vlada nad svojim kraljevstvom i njegovim stanovnicima. Vaše vodstvo ne smije biti ono gospodara koji vlada nad svojim robovima. Niste glava obitelji da bi bile zadovoljene vaše potrebe, nego radije da bi bile zadovoljene potrebe vaše obitelji. Vaše vodstvo nije u tome da vam služe, nego radije da vi služite. Vaše vodstvo se sastoji u požrtvovnoj ljubavi i služenju. Kao glava obitelji, pozvani ste na veliku odgovornost. Mnogo muževa i očeva žele vodstvo bez odgovornosti koju ono zahtijeva. Usudite se disciplinirati ljubavlju i vodstvom. Mudar i razborit kralj voli sve u njegovom kraljevstvu i želi ih vidjeti kako napreduju u punini ljepote i Istine. Želi ih sve dovesti punini Istine i napretka. Sam Isus Krist je glava njegove Crkve; On je kralj kraljeva i gospodar gospodara. Sv. Augustin naziva obitelj “domaćom Crkvom”. Vi ste “glava”, “kralj” i “gospodar” ove “domaće Crkve”: “Mjesto i zadaća oca u i za obitelj je jedinstveno važna i nezamjenjiva. Otkri-vajući i ponovno živeći na zemlji samo Božje očinstvo (usp. Ef 3,14-15), čovjek je pozvan osigurati harmoničan i ujednačen razvoj svih članova obitelji” (Papa Ivan Pavao II., Familiaris Consortio [Uloga kršćanske obitelji u suvremenom svijetu], 25).ocevi2
5. Molite sa svojom ženom i to redovito. Pokušajte voditi jednostavan, ali iskreni duhovni dnevnik i podijelite ga s njom, čak i ako su vaši unosi samo kratke, inspirativne rečenice. Vjerujte da će Gospodin voditi, pročistiti i posvetiti vašu vezu s vašom ženom. Ona je “srce” doma. Poštujte ju kao takvu. Volite ju istom ljubavlju i naklonošću kojom Krist ljubi svoju Crkvu. Sjetite se da će se vaši sinovi kad narastu odnositi prema ženama onako kako su vidjeli da se vi odnosite prema vašoj ženi. Slično, vaše će kćeri naučiti od svoga oca što očekivati od muškaraca u vezi. Dijelite sa ženom njezine terete, njezine tuge i njezine radosti. Molite Gospodina za snagu da ju ljubite istom ljubavlju i čistoćom kojom On ljubi svoju Nevjestu, Crkvu.
6. Provodite kvalitetno vrijeme sa svakim djetetom. Imajte sa svakim djetetom jedinstven i osoban odnos. Moć očeve potvrđujuće ljubavi je veoma prepla-vljujuća i nešto zaista predivno. Djeca to trebaju. To im treba za njihov puni i ispravan razvoj. Neka svako dijete podijeli svoje ideje, osjećaje, strahove i probleme s vama. Učinite sve što je u vašoj moći kako bi osigurali da vam dijete može povjeriti bilo što. Povremeno podijelite sa svojom ženom vaše uvide o svakom djetetu. Disciplinirajte ih čvrstoćom i ljubavlju (opet, vaš model ovdje je onaj mudrog i razboritog kralja koji vlada stanovnicima svoga kraljevstva čvrsto, ali s velikom ljubavlju, a ne gospodara koji vlada nad svojim robovima).
7. Posvetite svoj dom Presvetom Srcu Isusovu. Postavite “molitveni kutak” u kući u sobi gdje se okuplja većina obitelji. U toj sobi bi trebao biti “mali oltar”. Postavite na taj stol Bibliju, svetačke životopise i Katekizam Katoličke Crkve. Na ili oko stola također postavite slike (kipove, ili ikone) Presvetoga Srca Isusova i Bezgrješnoga Srca Marijina. Svakodnevna obiteljska molitva krunice je moćna molitva. Ako su vaša djeca još mala, molite samo desetku krunice i/ili molite krunicu Božanskoga milosrđa. Prekrasno, određeno vrijeme za dnevnu obiteljsku molitvu i duhovno čitanje (npr., u trajanju od 15 do 20 min) je svaku večer odmah nakon večere. Ovdje mogu biti uključena misna čitanja dana; kupite dnevni Rimski misal za ovo. Opet, sjetite se da ste vi kućni svećenik. Kao takav, pozvani ste biti pravi vođa. Odraslo dijete će se dobro sjećati ranog prakticiranja vjere u obitelji. Nikada ne će zaboraviti. Otac mora biti prvi kršćanski svjedok svojoj ženi i djeci. Ovo je u isto vrijeme dužnost i odgovornost. Također, potičite upotrebu blagoslovina kod članova obitelji. Sakramentali su “sveti znakovi koji imaju neku sličnost sa sakramentima i po kojima su duhovni učinci označeni i dobivaju se po molitvama Crkve” (KKC). Primjeri skaramentala uključuju znak križa, svetu vodu, članstvo u smeđem škapularu karmelske Gospe, religiozne medalje, blagoslove, hodočašća, procesije, postaje križnoga puta, svete umjetnosti, krunice i čašćenje relikvija. Iako se sakramentali razlikuju od sedam sakra-menata, još su vrlo važni u životu kršćanina katolika. Također, potičite pohode Presvetom Sakramentu s članovima obitelji, npr. kad obavljate poslove u gradu.
8. Ne dajte da športske i druge aktivnosti postanu važnije vama ili vašoj djeci od Krista i obitelji. Šport je danas postao lažni Bog u Americi – osobito u nedjelju – i prenaglašen. Zabavite se kod kuće. Radite nešto kao obitelj. Ovo zahtijeva krea-tivnost, maštu i često planiranje unaprijed. Za ovo tražite ženine prijedloge i one starije djece.
9. Molite da svako od vaše djece može odgovoriti na poziv koji je svemogući Bog od vječnosti odabrao za njega ili nju. Nikad ne pitajte svoju djecu “Što želiš biti?” Radije pitajte svako dijete “Na što misliš da te Bog poziva?” Pomozite im da raspoznaju životne staleže, bilo da je to biti samac, ženidba ili posvećeni vjerski život. Često razgovarajte o tome sa svojom djecom, posebno nakon što dosegnu dob od 15 godina.
10. Osigurajte da članovi vaše obitelji često primaju sakramente. Sakramentu ispovijedi bi trebalo pristupiti barem jednom mjesečno i sakramentu euharistije barem jednom tjedno. Morate raditi na tome da u vašoj obitelji ne oslabi osjećaj za grijeh. Kao obitelj idite na nedjeljnu Misu. Nemojte u tome popuštati vašim tine-jdžerima. Ako popustite, ne ispunjavate svoj očinski poziv. Potičite članove vaše obitelji na veliku ljubav prema euharistiji. Molite redovito i predano. Učinite sve što je u vašoj moći (kao mudar i razborit kralj svojeg doma) da nedjelja zaista bude dan Gospodnji i dan obiteljskog zajedništva tj., dan molitve, opuštanja i odmora. Opet, ovo zahtijeva kreativnost, maštu i često planiranje unaprijed. Tražite mišljenje svoje žene i djece o ovome. Sjetite se, svaki dobar i cjeloviti odmor je uistinu “ponovno stvaranje” duše i tijela.


Potoci, 2013.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405