Znanost i vjera

Vjera je moj putSvima nam je poznato kako se u doba našega ranijeg školovanja u školama učilo o odnosu vjere i znanosti. Obično su nas učili da je vjera svećenička izmišljotina iz razloga da se ljudi drže u pokornosti… Vjernici su se smatrali neškolovanim i primitivnim ljudima. Pamtim još razmišljanje jedne moje nastavnice iz osnovne škole, kojoj ispuštam ime jer mislim da i ona danas sasvim drugačije razmišlja. Premda nisam vjerovao dotičnoj nastavnici, nego svom župniku i mojim roditeljima, svejedno ipak me je to pomalo zbunjivalo. Dolaskom u sjemenišnu gimnaziju u Dubrovniku po zidovima sam posvuda vidio slike mnogih znanstvenika, a i samo sjemenište nosilo je ime velikoga znanstvenika Ruđera Boškovića. Kada sam čuo da je bio svećenik, silno sam se kao dijete iznenadio, ne samo za njega nego i za Mendela, začetnika genetike kao i mnogih drugih. Sjećam se da mi je tada bilo žao što to nisam znao i ranije, vjerojatno zbog toga da se malo raspravljam s onom nastavnicom! Od tada nisam imao problema na relaciji znanost i vjera. Sve je moje razmišljanje sažeto u onoj od velikoga G. Galilei: “Biblija nam govori kako doći u nebo, a ne kako se nebesa okreću.” Vjera gleda iz jednoga kuta a znanost iz drugoga na čovjeka i svemir. Znanost ide do pola puta, a dalje vjera i to je to. Meni dosta! Hvala Bogu da nisam “pametniji”, po onoj: “Nisam dovoljno pametan da bih bio ateist!”

Nedavno sam primijetio kako vjetar po crkvenome dvorištu raznosi stare novine, sagnuvši se opazih na poleđini naslov “Pismo Bogu Alberta Einsteina uskoro na aukciji” (Dnevni list, subota i nedjelja 6. i 7. 10. 2018.). Pismo je naime pisano rukom 1954. godine. U njemu slavni fizičar piše. “Riječ Bog za mene nije ništa drugo nego izraz i produkt ljudske slabosti, Biblija je zbirka legendi, koje su dostojne poštovanja, ali ipak prilično primitivne.” Sjetih se u trenu mnogih znanstvenika koji divno promišljaju o vjeri i o Bogu, a sjetih se i ranijih razmišljanja ovoga velikog fizičara koje pronađoh u svojim studentskim bilješkama:

“Osjećati da iza svega što se može iskusiti postoji nešto što naši umovi ne mogu obuhvatiti, čija nas ljepota i uzvišenost dohvaća tek indirektno: to je religioznost, u ovom smislu… ja sam pobožno religiozan čovjek.” Na drugom mjestu veli: “Svatko tko se ozbiljno bavi znanstvenim radom postaje uvjeren da postoji Duh koji se očituje u znakovima svemira – Duh daleko superiorniji od ljudskoga.” Nadalje veli: “Znanost bez religije je hroma, religija bez znanosti je slijepa!” Kada je u pitanju njegovo poimanje biblijskih pričica kao “primitivnih”, tu je doista naivčina koji nimalo ne razumije biblijski simbolizam. Budući da je te nedjelje 7. listopada upravo jedno od misnih čitanja bilo o stvaranju žene od muškarčeva rebra, pade mi na pamet da je prava šteta što veliki fizičar nije razumio stvarnu biblijsku poruku ove “primitivne pričice” u kojoj se očituje Božja poruka čovjeku. Poruka o rebru jest govor o odnosu muškarca i žene jer rebro simbolizira muško-žensku ravnopravnost, nerazrješivost i plodnost… Ovu je poruku jedan drugi velikan, sveti Augustin, dobro razumio i protumačio: “Da je Bog želio da žena bude muškarcu gospodarica, stvorio bi je od glave njegove, da je Bog želio da žena bude muškarcu sluškinja, stvorio bi je od nogu njegovih, a budući da je želio da mu bude ravnom družicom, izvadi je iz njedara njegovih.” Koja divna poruka samo ove, jedne od mnogih biblijskih pričica. Da je kojim slučajem veliki Einstein nije podcijenio, vjerojatno nikad svojoj supruzi ne bi napisao Bračna pravila ponašanja koja glase:

1. Vodit ćeš računa: da moja odjeća i rublje budu održavani u redu; da dobivam redovno tri obroka u svojoj sobi.

2. Moja spavaća i radna soba trebaju biti uredne i naročito da moj stol bude korišten samo u moje potrebe.

3. Odreći ćeš se svih osobnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga.

4. Pogotovu ćeš se odreći mog sjedenja s tobom u kući, mog izlaženja i putovanja s tobom.

5. Poštivat ćeš sljedeća pravila u vezi sa mnom: Ne ćeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo što prigovarati.

6. Prestat ćeš sa mnom razgovarati ako to budem tražio.

7. Napustit ćeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem tražio istog trena i bez prigovora.

Možda bi Einsteinova bračna pravila izgledala sasvim drugačija da su inspirirana nekom od biblijskih priča. Čovjek može biti u jednom području genijalan poput Einsteina, a u nekom drugom totalna naivčina ili tiranin.

Don Josip Galić, Potoci


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405