Krist Kralj – Isus je moj izbor

Krst KraljTijekom crkvene godine mnoštvo je Gospodinovih blagdana. Razlog tolikih blagdana leži u činjenici što ne možemo do kraja jednim blagdanom izreći Isusovu veličinu i značaj. Svaki njegov novi blagdan nova je prigoda za uranjanje u Kristov misterij. Premda ga ovim blagdanom zovemo kraljem, njegovo kraljevanje je drugačije od ovozemaljskih kraljeva. Svim se ovozemaljskim kraljevima služi, a On je došao da bude sluga, za sve se ovozemaljske kraljeve ginulo, a On je jedini kralj koji umire za nas. Ovozemaljski vladari se služe mačem, kodeksima i represijama, a njegov zakon jest zakon ljubavi i milosrđa. Tolika su kraljevstva bila i nestala, a Krist i njegova Crkva ostaju. Bahati Napoleon u progonstvu na Svetoj Heleni veli: “Tisuće sam oduševio, da su umirale za mene. Ali je za to bila potrebna moja prisutnost, moj pogled, moj glas. Rekao sam samo jednu riječ i sve sam trgnuo za sobom… Ali sada dok se nalazim na Sv. Heleni, prikovan na jednu stijenu, tko se danas još bori za mene. Koliki je ponor između moje bijede i Kristova Gospodstva! Krist se još uvijek po svem svijetu propovijeda. Ljudi ga ljube i klanjaju mu se.”

Početni put u našemu vjerničkom životu jest onaj tradicionalni po našemu rođenju u vjerničkoj obitelji, koji nije zanemariv ali je nedovoljan. Takva vjera se na žalost kod većine zaustavlja samo na onom izvanjskom, prigodnom-blagdanskom, ali to nije dovoljno jer je Isus više od blagdanskoga dekora na našim vjerničkim slavljima. Od ovoga tradicionalnog, početnog vjerničkog puta potreban je onaj istinski susret sa živim Kristom, susret u kojem se doživi neponovljivo iskustvo Isusove ljubavi i praštanja. Poput onoga susreta i iskustva Samarijanke, nadcarinika Zakeja, Savla s Isusom… Spoznaja da me Krist ljubi ljubavlju koja je spremna praštati i 70 puta 7 rađa osjećaj sigurnosti! “…živjeti božansku avanturu pa se tako probiti do izvora dobrote i ljubavi. Jer dobrota i ljubav je sve, a to je zapravo Bog. Kad se jednom napijemo na tim izvorima, zaluđeni smo za vječnost. Čovjek ne može živjeti od ljubavi žene, ni braće, ni djece ni od ljubavi zajednice, jer sve se to može pretvoriti u mutnu kaljužu u zasute i presušene potoke. Ljudsko srce je prostor širi od svemira, ispunit ga može samo Božja ljubav. Sve je malo što nije vječno!” (Y. Ivonides)

Kao što blagdan Krista Kralja stoji simbolično na kraju crkvene godine, tako isto Krist stoji na kraju našega životnog puta. Danas, kad sam na pragu godine životnoga jubileja, 50 godina života i 25 godina svećeništva, u vremenu kada ovozemaljski životni put pomalo ide silaznom putanjom, samom sebi posviješćujem zašto je Isus moj izbor? Nakon svih kratkotrajnih životnih gubljenja Isusu sam se uvijek vraćao zbog toga što nijedan propovjednik, nijedan prorok, nijedan učitelj svijeta nije sišao tamo gdje je Isus, u svijet patnje i smrti. Zbog toga što jedini donosi odgovor na tajnu zla i jedini uči kako se oduprijeti zlu. Vjernik sam podvučeno kršćanin samo zato jer u Isusovu nastupu i propovijedanju nema kontradikcije, nema plagijata, nema koketiranja s masama! Njegov je cilj jasan, Nebo, a sredstvo križ. Ta Isusova dosljednost samom sebi i Ocu nebeskom ne ostavlja me ravnodušnim u ovom itekako prevrtljivom naraštaju. Svijet već 2000 godina uvijek iznova stoji pred izborom Barabe i Krista. Mnogi i danas hoće Barabu. Rulja viče: “Daj nam Barabu”, daj nam užitak, daj nam kruha i igara, daj nam znanost, daj nam kulturu, daj nam medicinu! Naravno da i znanost i kultura imaju svoje mjestu u našemu životu ali nas ne mogu u konačnici spasiti. Isus je moj izbor zbog toga što je On …”Bog od Boga, Svjetlo od Svjetla rođen ne stvoren, istobitan s Ocem…”. Bez Isusa Bog bi ostao dalek i neshvatljiv. “Bog, stranac, u Isusu Kristu učini se našim bližnjim” (J. Ratzinger).

 

Don Josip Galić, Potoci


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405