Presveto Srce Isusovo u Potocima

IMG_3570U petak 28. lipnja 2019.g. vjeni puk naše župe Presvetoga Srca Isusova proslavio je svečanim misnim slavljem svoj patron. Uoči svetkovine bila je organizirana trodnevna duhovna priprava kao svojevrsna duhovna  uvertira. U trodnevnici su vjernici  imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja i intenzivnije razmišljati o Presvetom Srcu, Božjem milosrđu i vlastitim životima. Trodnevnicu su predvodili naši susjedi don Marko Šutalo i don Ivica Boras

Na dan svetkovine, centralno misno slavlje s početkom  u 18.00 sati je predvodio naš  župnik don Josip Galić, a prigodnu homiliju održao je don Marin Skender, naš Bjelopoljac. Župni zbor pod vodstvom  s. Bibijane svojim pjevanjem dodatno je uljepšao ovaj već po sebi svečani čin. U svetoj misi, pored bjelopoljskog župnika don Josipa, sudjelovali su i ovi svećenici: mons. Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija, mons. Luka Pavlović, katedralni župnik i dekan mostarskoga dekanata,  mons. Ante Brajko, umirovljeni profesor, don Ivan Kordić, župnik i dekan čapljinski, don Marko Šutalo, predstojnik Katehetskog instituta i župnik župa Drežnica i Jablanica, don Marko Kutleša, župnik iz Gabela Polja, don Ivica Boras, župnik župe sv. Matej – Mostar, don Mile Vidić, župnik župe Prenj, fra Ferdo Boban, gvardijan iz Konjica, don Ivica Bodrožić, profesor na KBF-u Zagreb, don Damir Pažin, kapelan župe sv. Ivana ap. i ev. – Mostar i don Marin Skender, student. 

Ovogodišnja proslava župnoga patrona protekla je u znaku  dvostrukoga slavlja. Naime, pored proslave našega nebeskoga zaštitnika, naš župnik don Josip je ujedno proslavio i 25. godišnjicu svoga svećeničkoga djelovanja, srebreni jubilej. U homiliji don Marin je u ime svih župljana Bijeloga Polja čestitao župniku 25. godišnjicu svećeništva i poželio obilje Božjega blagoslova u daljnjem svećeničkom djelovanju. Nadalje, propovjednik je istakao kako je svetkovina Presvetoga Srca Isusova izvrsna prigoda da iznova promišljamo o riječi Božjega milosrđa i ljubavi koje kao nepresušni izvor istječe iz toga Srca. S druge strane, ujedno je to zgodno vrijeme da razmišljamo i o našim srcima koje je često nataloženo raznim opterećenostima i grijehom. Čovjek današnjice poradi specifičnoga načina života ulazi u opasnost da zaključa svoje srce. Sveti Ivan Pavao II. jednom je rekao sljedeće: „Imati zaključano srce najgori je zatvor.“ Stoga, sva naša nastojanja moramo usmjeriti Isusu i Njegovu Presvetom Srcu jer je jedino ono u mogućnosti mijenjati naša srca i činiti nas tako boljim ljudima i vjernicima, ljudima koji će imati otvoreno srce za Boga i bližnjega. Jer Isus je jedini u stanju stvoriti u nama novo srce i u njemu užariti oganj svoje ljubavi. 

Na samom kraju ovoga misnoga slavlja dječiji zbor iz župe Gabela Polje pod vodstvom s. Dijane,  karmelićanke otpjevao je jednu prigodnu pjesmu. Oni su uz još jedan dio vjernika (pedesetero djece i mladih, te dvadesetak odraslih) došli u pratnji svoga župnika don Marka Kutleše, koji se također obratio prisutnima, čestitajući  don Josipu srebreni jubilej.  Nakon njega čestitku u ime mjesnoga ordinarija mons. Ratka Perića, kao i u svoje osobno ime, izrekao je mons. Željko Majić, generalni vikar. Župnik se na koncu zahvalio svima prisutnima, na poseban način prisutnim župljanima Bijelog Polja kao i  župljanima  rodne župe Gabela Polje, koji su mu svojom nazočnošću bili najdraži poklon. Riječi zahvale je uputio i sestrama, župnim suradnicama Bibijani i Tereziji, kao i kućnoj predstojnici bjelopoljskog samostana sestri Robertini, koja je u ime mjesnog samostana župniku slavljeniku poklonila prelijepu misnicu .

U  jednakoj  svečanoj atmosferi ugodno druženje nastavljeno je u župnoj dvorani na koje je pristiglo još oko 20- ak svećenika, više časnih  sestara kao i  župnikove rodbine. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405