Da se ne zaboravi

Na području Bijeloga Polja od starina se pjevalo veoma zanimljivo “svatovsko pjevanje”. Istražujući njegovu povijest primijetio sam kod nekih da zaziru od toga pjevanja, pa su me nesvjesno usmjeravali u krivom pravcu. Zanimljiv je taj naš kompleks manje vrijednosti zbog kojega smo gotovo izgubili i ono malo što nam je preostalo nakon tolikih stoljetnih stradanja i zatiranja. Isticani su mi neki drugi glazbeni oblici pjevanja koji su u našu sredinu ipak stigli u novije vrijeme. Ovo svatovsko pjevanje pjevalo se u svim bjelopoljskim selima gdje žive Hrvati. Hvala Bogu, unatoč svemu, ovo vrijedno pjevanje ipak zna otpjevati pokoja starija župljanka. Predložio sam voditeljima našega folklora da se od iduće jeseni prvenstveno posvete ovom pjevanju jer je neobično i vrijedno, a kao folklorna skupina imaju zadatak promicanje lokalnoga kulturnog nasljeđa, a upravo po “svatovskom pjevanju” u nastupima bi bili jedna posebnost i zanimljivost. Zanimljivo je i po riječima a i po melodiji koja je nešto drugačija od drugih u hercegovačkim mjestima. Zato smo se pobrinuli da se kao takvo sačuva. Budući da na području naše župe nema stručne osobe koja bi se zanimala tradicijskim pjevanjem, pozvali smo gospodina Vidu Bagura da snimi i zabilježi ovu vrstu pjevanja. Za tu smo prigodu pozvali Matiju Kolobara, Zoru Sakić i Zoru Kožul da otpjevaju “svatovsko pjevanje” onako po starinski, što su one veoma uspješno izvele.
Vide Bagur je profesor, folklorist, plesač i glazbenik, koreograf, organizator smotri folklora. Neobičan čovjek s mnogim talentima i širokim interesima, koji se ipak slijevaju u jedno žarište – usredotočuju se na suvremeni život hrvatske tradicijske kulture, posebice folklornu plesnu i glazbenu baštinu. Tu baštinu istražuje, bilježi, autorski interpretira, o njoj poučava zainteresirane u domovini i inozemstvu. Dokumentira je zvučnim i slikovnim zapisima, surađuje pri snimanju za televiziju i film. Osobito mnogo fotografira. Njegova je fotografska dokumentacija bogata i jedinstvena, poželjele bi je mnoge stručne i znanstvene ustanove. U središtu njegove pozornosti je čovjek kao nasljednik i promicatelj baštine, ali mu ne promiču ni ljepote prirode, posebnost krajolika, značajke arhitekture. Iskreno mu hvala što je i naš napjev spašen od zaborava.

Možda će netko od ove djece naučiti bjelopoljsko svatovsko pjevanje

Možda će netko od ove djece naučiti bjelopoljsko svatovsko pjevanje


Potoci, 2012.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405