Slike jednog logoraša 

Nova mapa_13Radost nam je i zadovoljstvo da smo mogli biti prisutni na nesvakidašnjoj izložbi slika. U organizaciji Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH priređena je izložba 18. studenoga 2019. godine. Predstavljene su slike Bosiljka Kožula, bivšeg logoraša i člana Udruge, u maloj galeriji u HDHS Kosače. Predstavljeni su Kožulovi crteži nastali u vrijeme njegova zatočeništva u logoru Muzej u Jablanici u razdoblju od 1993. do 1994. godine. Bosiljko Kožul je jedan od 600 hrvatskih logoraša logora Muzej, ali njegova priča je drugačija, razlikuje se od ostalih, jer je u teškim trenucima kroz svoje crteže progovorio o svom logoraškom iskustvu.  Njegovi su crteži ujedno i dokumenti o logorašima logora Muzej u Jablanici. Bosiljko je rođen u Žuglićima 13. listopada 1960. godine. Osnovnu školu je završio u Jablanici, a srednju u Sarajevu gdje je stekao zvanje elektromehaničara. Više je volio crtanje pa se stog razloga zaposlio u Granitu na poslovima graviranja kamena gdje ga je ratni vihor i zatekao. Isti taj vihor ga je pomeo u logor gdje su njegova djela nastala. Nažalost mnoga njegova djela su propala, crtao je mnoge logoraše koji su nažalost u nedostatku duhanskog papira popušili mnoge crteže. O vrijednoj izložbi donosimo pogovor Ane Bilić Prskalo:

Mir je put

U svijetu umjetnika sve se vrti oko smisla. U trenucima kad stvarnost postane sama sebi nedovoljna ili djeluje nadrealno, on će stvoriti jednu novu, s onu stranu ogledala, u vlastitoj interpretaciji onoga što zovemo realnošću. Pronaći će način da izgradi smisao i stvori metafore principa koji upravljaju našom sudbinom. Smisao koji pronalazi ovisi o tome što u životu smatra važnim. Ali što kada je sve ono što je važno ugroženo, oduzeto, i kad su na obzoru jasno vidljive samo najgore životne mogućnosti, kad su izvjesne one stvari za koje je životu najbolje ne znati!?

Stvarno je zastrašujuće visoko motrište s kojeg umjetnik promatra svijet kad može u takvim uvjetima prosvijetliti tamu stvarnosti svjetlom kreativne vizije koja izvire iz fascinacije čudom života, i oprostiti prirodi i društvu što su opet u svojoj đavoljoj kuhinji pripremili nečije izgubljene živote. Bosiljko Kožul je jedan od onih rijetkih tankoćutnih ljudi koji je uspio teški životni trenutak učiniti poetičnim, obasjati ga svjetlom istine i učiniti središtem svijeta. On je svojim duhom uzeo u zaštitu sam kozmički princip ravnoteže: okolo su nasilje, strah i nemir. Iz njegova duha izlaze ljepota, ljubav i mir. Univerzum kroz njega uspostavlja narušenu ravnotežu uzrokovanu djelovanjem samog vinovnika te disharmonije, utjelovljujući sve što vinovnik nije.

Eto, tome služi duh, da nam pomogne nositi se s patnjom. On nam uspijeva dati smisao, pa čak i u ekstremnim, egzistencijalno ugroženim trenucima. Ovo je pravi primjer alkemije: Transformirati hrđavi metal surove stvarnosti u zlato spasonosne i neprocjenjive iluzije.

Likovni jezik Bosiljka Kožula možemo doživjeti kroz minuciozno izrađene crteže u tehnici koja mu je jedina bila dostupna- kemijske olovke, i čije je mogućnosti maksimalno iskoristio stvorivši tonsko bogatstvo, meke prijelaze s lirskim treptajima. Precizno grafički modelirane, uglavnom organske oblike izgradio je tonovima suprotstavljanjem svijetlih i tamnih čestica. Prostornost površine proizlazi iz bogatstva gustoće modelacije u kojoj sitne točke i crtice grade oblike, stvarajući samostalan materijalizirani prostor koji zadržava pokret u određenim granicama, zatvarajući ga u njega samoga. Svaki oblik ima svoje vlastito kontrolirano kretanje kao što ima i svoj vlastiti prostor, ton i svjetlost. Uspio je stvoriti vlastitu zonu kontemplacije u kojem se emocija i misao smiruju dok okolo sve stvari trpe, trpe i pate jer postoje. Na poleđini ovih crteža piše velikim tiskanim slovima “BITKA ZA RANJENIKE NA NERETVI“ jer su nacrtani na jedinom papiru koji mu je bio dostupan, katalozima Muzeja „Bitka na Neretvi“. Obje su ove bitke stvarne. Opet su preokrenuti čitavi svjetovi i događaju se tragedije u čijoj se pozadini otkrivaju traume i grijesi. Bosiljko Kožul u ulozi ranjenika na Neretvi u nekom drugom vremenu izokrenutih vrijednosti, ali i borca za sve ranjenike koji na svoj način svjedoči o mračnom vremenu obasjavajući ga svjetlom više svijesti i bizarnoj ironiji sudbine. 

Životi su nam uređeni prema principima prirode i univerzuma. Oni su samo ciklus postojanja unutar drugih, još većih ciklusa tajanstvenog procesa koji ipak ne možemo shvatiti, ali jedna od njegovih tajni svakako bi mogla biti, sudeći po ovim crtežima koji su pred nama, jer naučiti prihvatiti trenutak, obuhvatiti njegov cijeli raspon tonova jer tako ostvarujemo duboku komunikaciju sa životom i svime što nam donosi. I u svemu tome biti pozoran, uzimati u obzir, preuzimati odgovornost, uspostavljati mir i suočiti se s kaosom nebismo li ga pretvorili u red.

I kakva god da je prošlost, mir možemo pronaći samo u sadašnjem trenutku, jer u svemu i posvuda trebamo živjeti mirno. Ali nema puta u mir. Mir je put i sve se događa-sada.

Ovdje donosimo tek neke od izloženih slika Bosiljka Kožula.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405