Dijamanti pir Mande i Ljube Kožula

Dijamantni pirNa Blagdan Krista Kralja u župnoj crkve Presvetoga Srca Isusova u Potocima proslavili su svoj dijamantni pir – 60 godina bračnoga života, Manda i Ljubo Kožul. Ljubo je rođen u Livču 3. ožujka 1937. u obitelji Stojana Kožula i Ive rođ. Drinovac iz Potoka. U obitelji Kožul rođeno je sedmero djece. Manda je rođena u Drežnici 19. rujna 1938., u obitelji Marijana Jurića i Janje rođ. Šunjić. U obitelji Jurić rođeno je sedmero djece. Vjenčao ih je tadašnji bjelopoljski župnik don Cvitan Radišić. Te iste godine u župi Potoci – Bijelo Polje sklopljeno je 18 crkvenih brakova. Kumovi naših dijamantnih slavljenika bili su sada već pokojni Josip Paponja i Anastazija Pehar.

Ljubo i Manda imaju troje djece, devetero unučadi i troje praunučadi. Župnik don Josip Galić čestitajući našim slavljenicima istaknuo je: “Poznajem drage slavljenike već 13 godina, ovdje smo prije deset godina proslavili i njihov zlatni pir. Tajna njihova bračnoga i životnoga uspjeha leži u onoj staroj kršćanskoj izreci ‘Ora et labora’ (Moli i radi). Ljudi danas konstantno kukaju i govore o lošim vremenima, pravdajući često svoju inertnost. Draga braćo i sestre, Ljubo i Manda su uspjeli iako ni njima vrijeme u kojem su živjeli nije bilo baš odviše sklono. Da su gledali na svoje životne okolnosti, koje su doista izgledale očajno, mogli su odmah oboje skočiti u Neretvu. Godine njihova rođenja bile su užasne jer su rođeni pred sami Drugi svjetski rat 1937. i 1938., osim godina njihova rođenja, ništa nisu bile bolje godine njihova djetinjstva, odrastanja i mladosti. U posljednjem ratu Manda je bila u kućnom pritvoru, a Ljubo u srpskom logoru Bileća. Napominjem da je uza sve nabrojene teške povijesne i životne okolnosti, naš slavljenik Ljubo prebolio i dječju paralizu, što se odrazilo na jednu njegovu nogu koja nema nikakvu funkciju. Unatoč svemu naši su slavljenici uspjeli ljudi. Kako veli narodna, jeli su iz male kašike i pokrivali su se pokrivačem onolikim koliki je bio. Nisu se gubili u neostvarivim životnim željama, nego su nastojali biti sretni s onim što imaju. Draga mladosti, evo vam prokušanog primjera za život! U današnje vrijeme mnogi traže sreću daleko od domovine. Neki s razlogom, a neki od bijesa. Ovdje mi pada na pamet ona Ezopova: Lud je onaj koji se želi odreći onoga što ima, nadajući se da će dobiti ono što nema. Ljubo i Manda su upravo znali da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Mnogi današnji brakovi propadaju upravo zbog nerealnih životnih očekivanja.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405