Nedjelja Božje riječi

Nedjelja riječi BožjePapa Franjo 30. rujna prošle godine objavom apostolskog pisma “Aperuit illis” utemeljio je nedjelju Božje riječi, i to u povodu 1600 godina od smrti sv. Jeronima, velikoga poznavatelja i prevoditelja izvornih biblijskih tekstova na latinski. Nedjelju Božje riječi proslavili smo 26. siječnja. “Ta nedjelja sve kršćane želi potaknuti da ne smatraju Bibliju samo jednom od brojnih knjiga na polici u svom domu, možda i prekrivenih prašinom, nego oruđem koje može probuditi našu vjeru” (nadbiskup Fisichella). Nasuprot Božjoj riječi stoji ljudska riječ, koja oduvijek, a posebno danas, pokazuje svoju nemoć i nestalnost u: politici, ekonomiji, medicini… Ljudi se doslovce razbacuju riječima. Riječi, riječi i opet riječi. Vrijednost riječi potvrđuju tek djela, koja baš često i ne idu u korak sa zadanom riječi. Riječi obično izazivaju radost ili bol, smijeh ili plač, oduševljenje ili razočaranje. One imaju moć rušiti ili graditi. Ljudske riječi ako nisu zle, onda su često puste i prazne. Božja riječ u svakom slučaju svoja obećanja ispunja, ako smo u životu klonuli, Riječ će nas utješiti. Ako smo se uzoholili, ona će nas uniziti, ako smo slabi i bez jakosti, ona će nas ojačati. Ako smo zalutali, vratit će nas na pravi put, ako sam grešnik, onda će mi donijeti oproštenje, ako sam u sumnji, ispunit će me nadom. Božja riječ vrijedi u svim vremenima i nema rok trajanja. To je riječ koja stvara heroje i svece. Lijepo je u vremenu tolike devalvacije ljudskih riječi imati pred sobom riječi koje nas ne će nikad razočarati.

Zbog toga je Sveti Otac ovom nedjeljom želio da na poseban način još jedanput zastanemo i sebi posvijestimo Istinu koje često nismo svjesni, blaga za kojega ni ne znamo da ga  posjedujemo. To primjećuju mnogi koji nas promatraju, pa se sami čude poput velikoga indijskog političara Mahatma Gandhi: “Kršćani nisu svjesni blaga kojeg posjeduju.” Izrekao je doista veliku istinu. 

U vremenima pomutnje i dezorijentiranosti zastanimo češće nad Božjim govorom u Svetom Pismu, pročitani tekst podcrtajmo, zasjenimo ili ispišimo i postavimo na vidno mjesto. Božja riječ je jasna, uklanja sumnje kojih je svakim danom sve više. Tu božansku istinu moramo često ponavljati jer živimo u doba strašne agresije riječi kojom nas bombardiraju mase svojim školama, konferencijama, paradama. Ne smijemo ostati zbunjeni i prestrašeni jer nas Biblija upozorava na vremena: kušnje, vjerskog otpada, praznovjerja i idolopoklonstva. 

Na kraju donosim neka od razmišljanja o Bibliji: 

“Nemoguće je valjano upravljati svijetom bez Boga i Biblije. Majka me je učila da uvijek svu istinu tražim u Bibliji.” (Nikola Tesla)

“Kod Platona i Cicerona čitao sam vrlo mudrih i divnih misli, ali nikad nisam ni kod jednoga pročitao: ‘Dođite k meni svi umorni i opterećeni’.” (Sveti Augustin)

“Novi zavjet je najbolja knjiga koju je svijet ikad poznavao.” (Charles Dickens)

“U četiri godine moga progonstva, imao sam kod sebe jednu jedinu knjigu, Bibliju. Imao sam je pod svojim jastukom i čitao sam svakog dana iz nje. Razmišljao sam o svakoj riječi, naučio sam je napamet i našao u njoj utjehu i pomoć.” (Fjodor Dostojevski)

“Ni jedan obrazovan čovjek ne smije sebi dopustiti da ignorira Bibliju.” (F. D. Roosevelt)

“Biblija nije stvorena da je kritiziramo, nego da ona nas kritizira.” (Søren Kierkegaard)

“Najviše me uzrujavaju, ne ona biblijska mjesta koja ne razumijem, nego ona koja razumijem, a ne živim po njima.” (Mark Twain)

“Biblija je knjiga takvog sadržaja da je to najbolji dokaz njenog božanskog porijekla. U njoj se nalazi povijest svijeta, povijest Božje providnosti od početka svijeta pa do konačnog uništenja svega stvorenog. Sve knjige koje sam pročitao nisu mi pružile toliko utjehe koliko mi je pružila riječ Biblije.” (Immanuel Kant)

Ako želiš: istinu, slobodu, sreću i snagu, neka Nedjelja Božje riječi bude tvoj i moj novi početak druženja s Biblijom. Ona će nam biti sigurna luka u ovim olujnim vremenima!

 Don Josip Galić, župnik bjelopoljski


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405