Nova zborovoditeljica

Već smo u jednom od prošlih brojeva Potoka pisali kako je bilo s pjevanjem u našoj župi kroz povijest. Ovaj put želimo istaknuti važnost liturgijskoga pjevanja u župnoj zajednici. Liturgijsko slavlje za nas katolike je najsvetiji čin, a liturgijsko pjevanje sa svojom ljepotom i kvalitetom ima cilj uvesti nas u doživljaj božanskoga. U današnjem vremenu, reklo bi se “metežu” u pogledu glazbe koja se svira i izvodi u okviru liturgije naša župna zajednica nastoji oko toga da pjevanje ne bude po svom stilu neovisan dio liturgije nego njezin sastavni dio. Zato mora biti jasna, prepoznatljiva i prihvatljiva; nikako se ne smije dogoditi da ona bude važnija od liturgije, ne smije predstavljati zabavu jer ima obilježje molitve a služi u slavlju Gospodina.

s. Bibijana Ćurlin

s. Bibijana Ćurlin

Najvažnije je da sudjeluje cijela župna zajednica, jer ako se to ne postigne, onda glazba nije postigla svoju svrhu. Naša župna zajednica ima sreću da se u posljednjim godinama zaista u crkvi pjevaju pjesme po redu svete Mise. Hvala Bogu možemo se pohvaliti da je to onako kako propisuje sama Crkva. No, to je nemoguće bez stručnih osoba. U protekle 3,5 godine na molbu našega župnika don Josipa Galića veliki je župni zbor vodila je i uvježbavala s. Mateja Krešić, časna sestra milosrdnica iz mostarske katedrale, kojoj od srca zahvaljujemo. Ona je udarila temelje liturgijskoga pjevana u ovoj novijoj povijesti naše župe. Jedini nedostatak iz toga vremena jest taj što sestra zbog obveza u katedrali nije mogla biti s pjevačima na nedjeljnim svetim Misama. Ovom prigodom od srca se zahvaljujemo s. Mateji za sav uloženi trud i ljubav. U tom vremenu nismo imali druge mogućnosti što se tiče stručnoga uvježbavanja velikoga zbora, a s. Mateja je unatoč svojim velikim obvezama pomogla da stasamo u vrijedan zbor. Zavoljela je naš veliki zbor a i pjevači nju. Unatoč obostranoj ljubavi naša je želja uvijek bila da jedna od sestara iz našega samostana vodi zbor. Ta nam se želja napokon i ispunila. Nakon dolaska s. Bibijane Ćurlin u naš samostan, župnik ju je pozvao i zamolio da nam pomogne, a sestra se velikodušno odazvala. Sestra Bubijana Ćurlin, rođena je 17. prosinaca 1944. u Vitini. Stupila je u bijelopoljski samostan 1961. god. Studirala je na Glazbenom institutu u Zagrebu (1965.-1970.) Vječne je zavjete položila u Bijelom Polju 1970., nakon toga kratko vrijeme svira u našoj crkvi. Kraće vrijeme je službovala u: Kiseljaku, Mostaru, Konjicu. Najviše je vremena kao zborovoditeljica djelovala u: Širokom Brijegu, Posušju i Čitluku. Uz neke zajedničke nosače zvuka snimila je i svoj osobni nosač zvuka “Molitva na hridi”. Radosni smo da se sestra Bibijana vratila kući. U ovih pola godine već su vidljivi plodovi njezina talenta i truda. Želimo joj da ostane s nama bar onoliko koliko je bila po svim drugim župama naše biskupije.

 

 


Potoci, 2011.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405