Vrapčići – Blagoslov kipa sv. Ivana Krstitelja

U našoj se župi blagdan rođenja sv.Ivana Krstitelja slavi na dva mjesta u Vrapčićima i Đubranima. Budući da je blagdan sv. Ivana obično radni dan, u Vrapčićima se slavi u nedjelju prije Ivandana, a na Đubranima u nedjelju poslije Ivandana. Ovogodišnje je slavlje na oba mjesta bilo lijepo i svečano. Odazvao se veliki broj vjernika. Ove je godine nabavljen i kip sv. Ivana Krstitelja za kapelicu u Vrapčićima. Nažalost, broj župljana i u jednom i u drugom mjestu je drastično opao. U Đubranima je broj stanovnika već prije rata smanjen zbog ekonomskih migracija.

U Vrapčićima, koje možemo slobodno nazvati prigradskim mjestom naše župe, broj je vjernika opao zbog nedavnih ratnih događanja. Ovo je prekrasno mjesto s lijepim imanjima, koja su, nažalost, neki naši župljani zamijenili s mostarskom vrevom i bukom. Naravno da ne želimo ovdje nikomu predbacivati jer sve su to posljedice ratnih strahota. Premda su bila strašna ratna događanja, ipak olako zaboravljamo svoje. Kako je važno znati svoje korijene, imati svoj grunt, svoju djedovinu! Sve to čini našu osobnost jako važnom i jakom, ali ako se olako odričemo svoga, što će biti naša djeca? Ljudi bez korijena i identiteta. Djeca s asfalta! Kako izgraditi našu osobnost bez one čvrste veze s našim pređima? Do Drugog svjetskog rata, a i nakon rata, u ovom mjestu većinski su stanovnici bili pravoslavni Srbi, pa Hrvati te muslimani. Nakon posljednjega rata slika pučanstva je obrnuta. Ogromna većina su muslimani, pa Hrvati i neznatan broj Srba. Srbi su, kao i neki Hrvati, u bescjenje rasprodali svoja imanja muslimanima. Do Domovinskog rata u Vrapčićima je živjelo oko 100 katoličkih obitelji s oko 480 vjernika. Starosjedilačka su prezimena: Mihalji, Mikulići, Škobići, Kožuli, Kolobare i Sesari. Bilo je naravno i drugih katoličkih prezimena koji su doseljavali u Vrapčiće. Rat je nanio mnogo zla svima. Što se tiče Hrvata, osim drastičnog smanjena pučanstva, 53 su osobe prošle kroz srpske logore, a 44 osobe kroz muslimanske logore. Neki su bili i u srpskim i u muslimanskim logorima, poginule su 23 osobe. Danas je u Vrapčićima 47 stalno nastanjenih kuća. U Drugom svjetskom ratu iz Vrapčića su poginule 33 osobe. Već smo ih nabrajali u prvom broju Glasila gdje su tehničkom greškom žrtve iz Vrapčića otišle pod naslov žrtava iz Vituše. Dakle, poginuli u tom popisu od broja 105 su žrtve iz Vrapčića. Imamo i dva nanovo prijavljena, što znači 33, a ne 31 kako je u prvotnom popisu. Uz tolike ljudske žrtve Vrapčići su ostali i bez svoga grobljanskoga zvona, koje je ukradeno u posljednjem ratu!


Potoci, 2009.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405