Iz života bjelopoljskog samostana

Dana 12. kolovoza u samostanu sestara u Bijelome Polju proslavljeno je polaganje prvih redovničkih zavjeta dviju sestara s. Anđele Pervan i s. Adrijane Galić. Euharistijsko slavlje s početkom u 10 sati predvodio je fra Mladen Herceg, duhovnik sestara uz suslavlje petnaestak svećenika. U euharistijskom slavlju sudjelovale su brojne sestre te rodbina i prijatelji slavljenica. U prigodnoj homiliji fra Mladen je govorio o redovničkom pozivu kao putokazu prema Bogu, kao znak Božjeg svjetla i svjedočanstva jedinstva i spasenja.

Nove sestre Anđela i Adrijana

Nove sestre Anđela i Adrijana

Podsjetio je na Isusovu Velikosvećeničku molitvu u kojoj Isus moli Oca da svi budu jedno: Kao što je Isus došao navijestiti Radosnu vijest koja povezuje ljude, navijestiti spasenje svim ljudima i tajnu jedinstva Boga i čovjeka, tako je redovnički poziv znak toga jedinstva, znak Božjeg svjetla i spasenja. Da bi smo kao redovnici i redovnice mogli biti prepoznatljivi znak jedinstva, potreban nam je korijeniti zaokret Bogu. Za takav zaokret potrebno je Franjino iskustvo Božje ljubavi koje nas potpuno mijenja. Potrebno je da poput sv. Franje možemo reći – Bog moj, moje sve“! Današnje slavlje redovničkih zavjeta, kazao je fra Mladen, može biti putokaz tog zaokreta. Obraćajući se slavljenicama fra Mladen je istaknuo da je put posvećenog života mukotrpan put i da je lakše položiti zavjete nego ih živjeti. Ali, oni kojima je cilj Bog ne trebaju se bojati toga put. Na kraju homilije fra Mladen je pozvao na molitvu za sestre zavjetovanice. Nakon što je završen obred polaganja privremenih zavjeta s. Anđele i s. Adrijane, redovničke zavjete na godinu dana obnovile su četiri sestre juniorke: s. Samuela Muchova, s. Danijela Brekalo, s. Ivana Jurišin i s. Marijana Selak. Po završetku euharijstijskoga slavlja provincijska predstojnica s. Jelenka Puljić obratila se zavjetovanim sestrama uputivši im riječi podrške. Poželjevši im milost mira i ustrajnosti s. Jelenka poželjela im je sljedeće: „Neka vaši koraci budu čvrsti, odlučni, a vaše lice neka odražava radost poziva što će te u Gospodnjem domu služiti kroz dane mnoge… Drage sestre Anđela i Adrijana, slijedite želje Onoga koji vas je pozvao jer one koje Bog predodredi te i pozva da se sve više suobličuju slici Njegova Sina. Moja molitva i želja je upravo to da vas drugi prepoznaju kao ljubljenu serafsku djecu koja se zalažu za Kraljevstvo Božje i koja žive Evanđelje našega Gospodina po pravilima naše Družbe. Čestitala je i zahvalila roditeljima slavljenica, zahvalila je i predvoditelju misnog slavlja, te svim svećenicima koji su suslavili i svojom nazočnošću uzveličali slavlje zavjeta. Svečanost se nastavila u prostorijama sestarskog samostana gdje su radost i zahvalnost dijelili brojni uzvanici zavjetovanih sestara.

s. Zdenka Petrović


Potoci, 2009.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/zupapoto/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405